Camera-soorten

 


- inleiding
- soorten camera’s
- opties per camera
- functies systeem

Inleiding

Een camerasysteem bestaat uit een infrastructuur waarvan elk onderdeel te vervangen is. Zo kan het meest geschikte systeem voor uw situatie worden ontworpen. Voor u is het van belang te weten wat camera’s kunnen en hoe u deze functies het beste kunt benutten. Allereerst wordt hier beschreven wat voor soorten camera’s er zijn. Vervolgens welke opties er per camera beschikbaar zijn en tot slot de functies van een compleet systeem.


Soorten   camera’s


Standaard camera:

Standaard camera’s zijn camera’s met de meest basic uitrusting. Deze zijn bij uitstek geschikt om in te zetten op locaties waar een vast object moet worden bewaakt. Ze zijn vanwege de lens, die niet in staat is zich aan te passen aan een veranderende hoeveelheid licht, eigenlijk alleen geschikt voor binnengebruik waar sprake is kunstmatig licht. Vanwege het zogenaamde ‘bullet’ of ‘blok’ model zijn ze niet geschikt voor gebruik in vandalisme gevoelige plaatsen.
Deze camera wordt vaak ingezet om een kassa of winkelschap te bewaken. Vanwege de gunstige prijs zijn ze erg geschikt voor particulieren en kleine winkeliers. Een bijkomend voordeel is dat ze altijd zichtbaar aanwezig zijn wat mogelijke dieven, overvallers en andere dubieuze sujetten afschrikt.

Dome camera


Dome camera’s zijn de favoriet in winkelpanden, gangpaden, computerruimtes, etc. Eigenlijk overal waar niet elke plek hoeft of kan worden gefilmd maar toch duidelijk moet zijn dat je in de gaten wordt gehouden. Het grote voordeel van een dome-camera is dat, in tegenstelling tot de standaard camera, de kijkrichting door het ‘zwarte bolletje’ slecht is te bepalen. Van een afstandje kun je dus nooit zien of je wordt gefilmd. Hier gaat een zeer preventieve werking van uit.
Een dome camera zegt eigenlijk meer iets over de behuizing dan over de eigenschappen van de camera zelf, het is een verzamelnaam voor alle camera’s in een dome behuizing. Dome camera’s zijn te verkrijgen in alle soorten en maten: als standaard camera, dag- en nachtcamera, vandaalbestendig, bestuurbaar en ga zo maar door.

Pan Tilt Zoom (PTZ)


Beveiligingscamera’s met een Pan-Tilt-Zoom functie (afgekort PTZ) draaien rond en monitoren gebieden. De camera is gemonteerd op draaiende onderdelen die volgens een vast traject draaien of door een persoon achter een monitor worden bestuurd. Voor het besturen van de camera is een zogenaamde controller nodig. In het geval van PTZ netwerkcamera’s is deze controller ingebouwd in de camera zelf en is er qua aansturing nauwelijks verschil met ieder andere netwerkcamera. Is de PTZ camera echter analoog (CCTV) dan dient er vaak een extra controller te worden aangeschaft, moet er een of twee extra kabels worden getrokken en kunnen meerdere PTZ camera’s maar moeilijke tegelijkertijd worden bediend. PTZ camera’s op basis van moderne IP- of netwerktechniek zijn dus sterk te verkiezen boven de analoge CCTV varianten.
De te filmen gebieden waarvoor een PTZ camera zeer geschikt is zijn sportvelden, winkelcentra, pleinen, grote straten, industrieterreinen, grote winkels, fabrieken, loodsen e.d. Digitale IP-PTZ camera’s ook worden bestuurd d.m.v. intelligente beeldanalyse. Hiermee kan de camera automatisch personen of voertuigen volgen, inzoomen op een ingang of een bal volgen bij voelbalwedstrijden. PTZ camera’s zijn ook verkrijgbaar in een dome-behuizing, vaak worden deze dan speeddome genoemd.

Digitale Pan Tilt Zoom


Naast de ‘normale’ mechanische bestuurbare camera’s zijn er ook niet-mechanisch bestuurbare camera’s. Deze camera’s hebben t.o.v. mechanische PTZ camera’s een groot voordeel: er is zo goed als geen slijtage van de onderdelen. Dit maakt digitale PTZ camera’s ook zeer geschikt voor extreme omstandigheden op zee en andere situaties waarbij de camera veel wordt bewogen. Digitale PTZ camera’s hebben helaas niet alleen maar voordelen t.o.v. mechanische PTZ camera’s. Zo laat de lichtgevoeligheid vaak sterk te wensen over en is de resolutie vaak erg beperkt. De zoom mogelijkheden halen het meestal ook niet bij mechanische PTZ camera’s.

360° & 180° camera’s:

Fish eye camera’s (Hemisferische camera) zien rondom. Ook mogelijk: vier ingebouwde camera’s met een groothoeklens in een speciale behuizing: hetzelfde effect met nog scherper beeld. Enkel IP camera’s kunnen dit aan. Handig voor het monitoren van ruimtes: vergaderzalen, computerkamers, kantines etc. Sommige niet mechanische/digitale PTZ-camera’s kunnen ook 360°/180° weergeven.

High Definition en Megapixel:

Alhoewel High-Definition (afkort HD of HDTV) eigenlijk meer een optie is voor camera’s uit bepaalde categorieën wordt HD- of megapixel toch vaak genoemd als aparte categorie. Camera met een High Definition resolutie/kwaliteit is uitermate geschikt voor het herkennen van details op afstand. Nooit meer wazige gezichten en onherkenbare kleding. Met deze camera’s is het mogelijk om de haren van iemands wenkbrouw te tellen. Perfect voor elke situatie waar een persoon herkend moet worden voor opsporing en bruikbaar bewijsmateriaal van belang is. High Definition en/of megapixel is bij CCTV camera’s onmogelijk, dit is enkel weggelegd voor moderne IP- of netwerkcamera’s. Een camera met het opdruk HD hebben vanaf een resolutie van 1280×720 pixels.

Buitencamera’s:

De term buitencamera doet de meeste mensen denken aan een camera in een waterdichte en weerbestendige behuizing. Alhoewel een weerbestendige behuizing zeer belangrijk is voor een buitencamera is er nog een nog een heel groot verschil dat dat een standaard camera niet geschikt maakt voor buitengebruik:

Dit heeft te maken de lens. De lichtomstandigheden zijn buiten continu aan veranderingen onderhevig: de zon komt op en gaat weer onder, er zijn wolken en ga zo maar door. Om ervoor te zorgen dat de camera niet continu onder- of overbelicht raakt is het van belang dat de camera zich aan deze veranderende lichtomstandigeden kan aanpassen. Hiervoor is een geavanceerde lens nodig die meestal niet in een binnencamera aanwezig is. Het plaatsen van een binnencamera in een buitenbehuizing maakt niet zomaar een goede buitencamera!
Buitencamera’s zijn ideaal om een ingang van een winkel, (waar vanwege de open- en dichtgaande deur veel verandering in lichtomstandigeden is), een inrit of een bedrijventerrein te bewaken.

Nachtcamera’s

Een nachtcamera is een camera met een zeer lichtgevoelige beeldsensor welke vaak gecombineerd met een lichtgevoelige lens. Omdat er ’s nachts zeer weinig licht is zijn er eigenlijk geen kleuren, een nachtcamera levert derhalve ook bijna altijd zwart/wit beelden. Vanwege de zeer lichtgevoelige lens en beeldsensor zijn nachtcamera vaak veel duurder dan dagcamera’s. De beeldkwaliteit van een goede nachtcamera kan zeer hoog zijn en prima vergelijkbaar met de beeldkwaliteit van met een dagcamera. Sommige nachtcamera’s kunnen overdag kleur waarnemen en ’s nachts zwart wit, dit zijn dag dag- en nacht camera’s.
Veel nachtcamera’s zijn tevens gevoelig voor infrarood (IR) licht zodat ook in absoluut duister nog enig beeld kan worden waargenomen. Om echter goed te kunnen zien met dergelijke camera’s in absoluut duister is een degelijke IR-lamp noodzakelijk.
Verwar nachtcamera’s niet met IR-camera’s, welke in tegenstelling tot een nachtcamera IR-licht nodig hebben om beeld waar te nemen.

Infraroodcamera’s

Een infraroodcamera is een camera die infraroodstrating van een bepaalde golflengte (vaak tussen de 800 en 950nm) kan waarnemen. Deze camera’s worden vaak aangeduid als zijnde nachtcamera maar beschikken niet over een zeer lichtgevoelige beeldsensor. Infraroodstraling in dit golflengtegebied is onder normale omstandigheden onvoldoende aanwezig om voor een goed en herkenbaar beeld te zorgen bij infraroodcamera’s. Het is bijna altijd noodzakelijk om een extra infraroodstraler te plaatsen zodat er toch voldoende IR-straling beschikbaar is voor de camera. Omdat infraroodstralers niet goedkoop zijn worden (budget-) infraroodcamera’s vaak uitgerust met ingebouwde IR-ledjes. Deze ledjes bieden echter meestal niet de benodigde hoeveelheid infraroodstraling die nodig is voor een herkenbaar beeld. Als het te filmen object niet meer dan enkele meters van de camera is verwijderd kunnen de IR-ledjes uitkomst bieden maar bij grotere afstanden is een echte infraroodstraler noodzakelijk. Led er bij aanschaf van een IR-straler goed op dat de golflengte van de straler en de camera overeenkomen!

Thermische camera’s:

Thermische camera’s maken gebruik van infraroodstraling om beelden te vormen. De gebruikte golflengte is bij thermische camera’s echter totaal anders dan bij normale infrarood camera’s. Thermische camera’s maken gebruik van infraroodstraling die vrijkomt bij warmte (warmtestraling). Deze infraroodstraling wordt uitgezonden door mensen, dieren en eigenlijk alle andere warmtebronnen. Doordat de omgeving waar mensen zich in bevinden meestal geen warmte uitstraalt zijn personen heel eenvoudig te detecteren. Dus ook mensen in zwarte kleding tegen een pikzarte achtergrond.
Thermische camera’s zijn derhalve ideaal om personen en voertuigen te detecteren. De beelden van thermische camera’s zijn anders dan wij met onze ogen kunnen waarnemen. Hierdoor zijn infraroodcamera’s ook niet geschikt voor indentificatie. De resolutie van thermische camera’s is ook vaak erg laag, omdat er echter geen identificatie hoeft plaats te vinden is dit geen probleem.
Thermische camera’s zijn ideaal voor terreinen waar niemand mag komen. Industrieterreinen, havengebieden, vliegvelden etc. Een thermische camera is eigenlijk een uiterst geavanceerde bewegingsmelder met een superieur bereik van 200 meter voor detectie van personen tot 550 meter voor detectie van voertuigen.

Spycams:


spycams zijn zeer kleine camera’s die verstopt kunnen worden en zodoende onopgemerkt beelden kunnen registreren. Deze camera’s hebben een aantal nadelen: een lage beeldkwaliteit, een korte opnametijd en de beelden kunnen zelden (enkel onder vooraf gestelde voorwaarden) als juridisch goedgekeurd bewijsmateriaal dienen. Maar daar staat tegenover dat ze makkelijk, tegen een laag tarief, inzetbaar zijn om bijvoorbeeld bevestigd te krijgen of een personeelslid de voorraadkast plundert.

Spycams zijn zelden te voorzien van opties zoals besproken in het volgende kader.

Opties   per   camera


Bij de meeste camera’s kun je bepaalde onderdelen aanpassen of inwisselen om een kijkhoek te veranderen, een zoomfunctie in te stellen of de behuizing geschikt te maken voor buitengebruik.

  1. Lens: groothoek-, tele-, varivocale en zoom-lenzen zijn de meest voorkomende. Het gebruik van een juiste lens is essentieel voor een goede beveiliging. Een voorbeeld: Een groothoeklens in de supermarkt (let op: veel beeld, minder details) en een tele-lens op de ingang (klein beeld, maar zeer scherp). Zo zie je op de eerste beelden haarscherp wie er binnenkomt en later als hij iets steelt.
  2. Behuizingen: verwarmd, weerbestendig, vandalisme bestendig, kogelbestendig, explosiebestendig, waterdicht etc.
  3. Audio: Veel camera’s kunnen worden uitgerust met een microfoon (audio ingang) zodat geluid opgenomen kan worden. Ook een luidspreker behoort tot de opties.
  4. Aansluiting: Draadloos, analoog of bedraad netwerk. Analoge camera’s zijn er met coax kabel en losse voeding en draadloos met alleen een voeding. In verband met de beeldkwaliteit zijn draadloze analoge camera’s af te raden. Digitale ip- of netwerkcamera’s zijn er met netwerkaansluiting en losse voeding, met uitsluitend een netwerkcamera (power-over-ethernet) en draadloos met een losse voeding. In geen van de gevallen treedt kwaliteitsverlies op.

 

Functies   per   systeem


Ook systemen hebben meerdere functies. Deze zijn volledig afhankelijk van wat u als klant nodig heeft. Systemen kunnen worden uitgerust met software die uw specifieke wensen voorzien. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om automatische backups te maken van de pc's aanwezig in het newerk.